Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
   George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Ένα υπαίθριο πατητήρι στήθηκε στο Βαθύ της Σάμου (για να ζήσουν οι παρευρισκόμενοι την εμπειρία του πατήματος)

  Eνα μεγάλο υπαίθριο πατητήρι έκτασης 25 τ.μ στο παραλιακό δρόμο του Βαθύ έστησε ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου και στο οποίο συμμετείχαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού που θέλησαν να ζήσουν την εμπειρία του πατροπαράδοτου πατήματος  των σταφυλιών. Πάτησαν λοιπόν εκλεκτά ντόπια σταφύλια της ποικιλίας Μοσχάτο και με τον φρέσκο μούστο που μάζεψαν έμπειρες Σαμιώτισσες μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου έφτιαξαν την ονομαστή μουσταλευριά με τον παραδοσιακό τρόπο και την μοίρασαν στους παρευρισκόμενους . Ήταν ομολογουμένως μια ευχάριστη εμπειρία που χάρηκαν δεόντως οι κάτοικοι αλλά και οι τουρίστες του νησιού.     

   Το κρασί -και ειδικότερα το σαμιώτικο κρασί- κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη ζωή των ανθρώπων. Συνδέεται με την ευφορία ψυχής μα και πνεύματος, με τις πιο όμορφες ανάσες της καθημερινότητας αλλά και τις ξεχωριστές εκείνες στιγμές που προκύπτουν απρόβλεπτα και φέρνουν μαζί τους χαμόγελα. Στις φιλικές μαζώξεις, στα επαγγελματικά δείπνα, τις επετείους και τις γιορτές, στο καλωσόρισμα των αγαπημένων προσώπων, στον ενθουσιασμό και τη χαρά, στο καταστάλαγμα των σκέψεων, στο γεύμα και το δείπνο, στα χαλαρωτικά μεσοδιαστήματα. Στη μελαγχολία του φθινοπώρου, στη μοναξιά και την περίσκεψη του χειμώνα, τα όμορφα ανοιξιάτικα βράδια μα και τις καυτές μέρες του καλοκαιριού.   

   Σύμφωνα με ιστορικές πηγές η πρωτεύουσα του νησιού, η Σάμος, οφείλει την ανάπτυξή της στην οικονομική και εργασιακή δραστηριότητα που αναπτύχθηκε εξαιτίας της εμπορίας και διακίνησης του κρασιού από τον 17ο αιώνα, ενώ η  αμπελουργία με τη μορφή που μέχρι και σήμερα την γνωρίζουμε (μοναδική ποικιλία, μικρός κλήρος, δύσκολο ανάγλυφο, κατακερματισμένες ιδιοκτησίες) αποτελεί παράδοση αιώνων. Αυτό έχει συντελέσει στην δημιουργία ενός μοναδικού αμπελοοινικού πολιτισμού με ζώσες προεκτάσεις στην τοπική κοινωνία αλλά και διασυνδέσεις με τον Ευρωπαϊκό.

    Photos :  Stathis Harpas , Manos Spanos