Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
   George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Δοκιμάζουμε τη Σέρβικη κουζίνα ( Traveling with taste as our guide : The Serbian cuisine)

Την  σέρβικη κουζίνα από την μικρή μου εμπειρία  θα την χαρακτήριζα   ως multi-ethnic ,γιατί αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό στοιχείων της ελληνικής, της ουγγρικής, της τουρκικής αλλά και της αυστριακής μαγειρικής. Κύριο συστατικό της  είναι το κρέας και μονό το……. κρέας , βέβαια όλα τα πιάτα συνοδεύονται από εξαιρετικές σαλάτες που είναι όμως ατομικές !!!!! ξεχωρίσαμε την ruska salata (ρωσική σαλάτα ) , και την  srpska salata (σερβική σαλάτα)  , αλλά και πολύ ψωμί  που διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στη διατροφή των Σέρβων ,  στα ήθη και  έθιμα και στις θρησκευτικές τους  παραδόσεις  . Θυμάμαι όταν ο Δήμαρχος της Γκράντισκα  κ Ντεμπόισα (σερβικός θύλακας της Βοσνίας -  Ερζεγοβίνης  και πεδίο μαχών κατά τον εμφύλιο πόλεμο) μας υποδέχτηκε  εγκάρδια στη  είσοδο της πόλης   στα δύσκολα χρόνια του  πολέμου  μας  προσέφερε εθιμοτυπικά   ψωμί αλάτι και ρακί (την γνωστή σε όλους σλιμποβίτσα) . Δοκιμάσαμε και ξεχωρίσαμε την  Karatzortzeva  που είναι ένα σνίτσελ στην πραγματικότητα τυλιγμένο σε ρολό , στο εσωτερικό του οποίου προσθέτουν  ένα  δικό τους τυρί  , μετά το πανάρουν  και το τηγανίζουν !!! Μπορείτε να  συνοδεύσετε το παραπάνω πιάτο που είναι αρκετά θερμιδοφόρο  με την  ξανθιά  μπύρα Jelen  Pivo  με  σήμα το ελάφι  αφού η λέξη  Jelen σημαίνει ελάφι . Παρασκευάζεται σε  μια  μικρή πόλη της Σερβίας δίπλα στις  όχθες του Δούναβη , όπου  η ποιότητα του κριθαριού είναι πολύ υψηλή. Πρόκειται  για μια ελαφριά μπύρα  το χρώμα της οποίας  είναι χρυσαφένιο ενώ η  γεύση της αναδεικνύει  τη γλυκιά βύνη  και τα  δημητριακά . Σαν  δεύτερη επιλογή  επιλέξαμε το  Κεβάπτσιτσι ( Cevapcici) ,  σουτζουκάκια  ψημένα στη σχάρα , ενώ δοκιμάσαμε  και μια  παραλλαγή της γνωστής σούπας «γκούλας» …..όπως την εννοούν  όμως οι σέρβοι  σε πιο στεγνή  μορφή…… κοκκινιστό κρέας σε  σάλτσα και  βραστές πατάτες . Αξίζει όμως  να δοκιμάσετε και  το burek που θυμίζει κάπως το χάμπουργκερ , είναι ένα συνηθισμένο πρόχειρο φαγητό για τους Σέρβους και το συνοδεύουν με λαχανικά και καϊμάκ , θα το βρείτε  σε κιόσκια και υπαίθρια ψητοπωλεία . «Δέσαμε»  το burek αρμονικά με την ελαφριά μαύρη μπύρα Niksicko  Pivo  που διαθέτει αναζωογονητική καραμελώμενη γεύση  και διακριτικά αρώματα.  
 
      Η ποιοτική ζυθοποιία «Dogma Brewery» στο Βελιγράδι 

 Δυο παιδικοί φίλοι ο Vladimir Stojkovic και ο  Mladjen Merdović μοιράστηκαν το ίδιο όραμα και τις αξίες όσον αφορά τις χειροποίητες μπίρες και το 2016 έβαλαν τις βάσεις  για την δημιουργία της  «Dogma Brewery» . Η ζυθοποιία εδρεύει σε ένα παλιό συγκρότημα εργοστασίων παραγωγής ζάχαρης στη περιοχή της  Čukarica που μέχρι πρότινος ήταν εγκαταλελειμμένο. Πρόκειται για ένα κλασικό βιομηχανικό χώρο χτισμένο από κόκκινο τούβλο, άνετο και ψηλοτάβανο , με την επένδυση αυτή τα παιδιά σταμάτησαν την εγκατάλειψη που υπήρχε στην περιοχή , ενώ ο άνεμος της δημιουργίας που άρχισε να πνέει συμπαρέσυρε κι άλλες τοπικές επιχειρήσεις για να εγκατασταθούν εδώ ***** Η ξενάγηση στο ζυθοποιείο και στο εργοστάσιο παραγωγής αποτελεί το αποκορύφωμα της εμπειρίας που θα ζήσετε στην «Dogma Brewery» . Να σημειώσουμε πως οι ομαδικές επισκέψεις θα πρέπει να προγραμματίζονται εκ των προτέρων για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα *****  Και όταν φτάνει η ώρα της δοκιμής , μας οδηγούν στο υπέροχο «Dogma Tap Room» που βρίσκεται μέσα στο ζυθοποιείο, ένας κλασικός βιομηχανικός χώρος 170 τετραγωνικών μέτρων χτισμένος με κόκκινο τούβλο, με ψηλή οροφή, μπάρα μήκους 6 μέτρων και πολύ ξύλο για να κάνει την ατμόσφαιρα πιο ζεστή*****   Η ιστορία της ζυθοποιίας δεν είναι μεγάλη, αλλά είναι δυναμική.  Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να ζυμώσουν πάνω από 36 διαφορετικές μπύρες. Από τον Μάρτιο του 2017, η Dogma Brewery αρχίζει να εξάγει την μπύρα της σε όλη την Ευρώπη ( Ιταλία, Γαλλία, Τσεχία, Ρωσία, Ισπανία, Αυστρία) και με την πάροδο του χρόνου ο αριθμός των χωρών στις οποίες εξάγουν ανέβηκε σε 19 !!! Η αμερικανική "RateBeer" ο πιο σοβαρός αξιολογητής μπύρας διεθνώς , ανακήρυξε τις καλύτερες μπύρες και ζυθοποιίες στον κόσμο για το 2018 και στη λίστα αυτή η Dogma Brewery κέρδισε στην κατηγορία TOP BREWER Serbia 2018.

 

 





   

















1 σχόλιο: