H παραδοσιακή
κρητική κουζίνα θεωρώ πως είναι η καλύτερη της Μεσογείου και όλων των
Βαλκανίων, την έχω γευτεί κατ΄επανάληψη όλα αυτά τα χρόνια που επισκέπτομαι την
Κρήτη. Μου δόθηκε η ευκαιρία να την γνωρίσω σε ….. βάθος όταν έγινα κουμπάρος
στο γάμο του Μιχαλιού και της Ζωής στην Ανώπολη Σφακιών . Ο ουρανίσκος μου απόλαυσε εξαίσιες γεύσεις μπορεί να
έχουν περάσει τόσα χρόνια αλλά ακόμη δεν τις έχω ξεχάσει , η μια καλύτερη από
την άλλη !!!!! Να θυμηθώ το Σύγκλινο που έφαγα στον Θέρισο εκεί όπου ο
Βενιζέλος ξεκίνησε την επανάσταση το 1905 , εξαιρετικά κομμάτια καπνιστού ή
τσιγαρισμένου χοιρινού κρέατος, που διατηρούνται μέσα στο λίπος του χοίρου
(γλίνα), και τα όποια συνόδευσα με ένα υπέροχο βραστό χόρτο το σταμναγκάθι που
μαζεύουν από τις πλάγιες του Ψηλορείτη . Από τον φούρνο του Ορφανουδάκη στην
Ανώπολη (το χωριό της νύφης) δοκίμασα το εξαιρετικό Σφακιανό παξιμάδι που
γίνεται το καλύτερο ντάκο , αφού πρώτα το βρέξουν με λίγο νερό μετά το αλείφουν
με λάδι ,κρητική μυζήθρα, ρίγανη και τριμμένη ντομάτα . Ξεχώρισα επίσης το Σφακιανό γιαχνί ή
τσιγαριαστό Αρνίσιο κρέας, σιγομαγειρεμένο στην κατσαρόλα με λάδι και κρεμμύδι,
χωρίς καθόλου νερό. Δεν θα ξεχάσω βέβαια και τα υπέροχα ξεροτήγανα που
προσέφερε η οικογένεια της νύφης στο γλέντι του γάμου , κάτι υπέροχα γλυκίσματα
από τηγανητά φύλλα τυλιγμένης ζύμης πασπαλισμένα με σουσάμι ,συγγενεύουν
γευστικά με τις δίκες μας δίπλες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου