Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
   George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Tαξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Βαρσοβία (Traveling with taste as our guide : Warsaw )

Η πολωνική κουζίνα ομολογώ μου ήταν εντελώς άγνωστη , δεν είχα διαβάσει κάτι συγκεκριμένο ποτέ , ενώ επισκεπτόμουν τη χώρα αυτή για πρώτη φορά. Κράτησα όμως τη φράση του σερβιτόρου κατά την πρώτη μέρα της παραμονής μου στην Βαρσοβία που με έμφαση μου είπε…… Πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε την κουζίνα μας γιατί είναι αυθεντική και η ιστορία της ξεπερνά τα χίλια χρόνια!!!! Στη πενθήμερη παραμονή μου στην Πολωνική πρωτεύουσα αποφάσισα να δοκιμάσω τις γαστρονομικές παραδόσεις αυτού του λαού και να καταλάβω ποσό πολύ ταιριάζουν με τις δικές μας γευστικές συνήθειες .Εντυπωσιάστηκα από τους δεκάδες τρόπους που μαγειρεύουν το λάχανο και τα υπέροχα χειροποίητα ζυμαρικά τους με γέμιση από τυρί ή πατάτα .Ο καλύτερος τρόπος βέβαια που μαγειρεύουν το λάχανο είναι το «μπίγκος» το Εθνικό τους πιάτο , στιφάδο με κρέας και λάχανο τουρσί που στο σερβίρουν μέσα σε ένα μεγάλο κομμάτι ψωμιού αφού προηγουμένως του έχουν αφαιρέσει την ψίχα!!!!  

Μου άρεσε επίσης η «Ζουρέκ» (Zurek) μια παραδοσιακή ξινή σούπα με βραστά αυγά, μανιτάρια , πολωνικά λουκάνικα (kielbasa) και πατάτες, που σερβίρεται σε ένα πιάτο φτιαγμένο από παραδοσιακό Πολωνικό ψωμί. Ένα άλλο εκλεκτό έδεσμα είναι η σούπα από άγρια μανιτάρια πυκνωμένη με κρέμα γάλακτος και σερβιρισμένη με μικρά uszka που είναι ζυμαρικά σαν ραβιόλια γεμισμένα με κρέας ή μανιτάρια . Και θα κλείσω με το κλασσικό Πολωνικό πιάτο το kotlet schabowy τηγανισμένο χοιρινό παιδάκι επικαλυμμένο με ψίχα και σερβιρισμένο με πατάτες και λάχανο.

 

 

                              

             



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου