Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
   George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ταξιδεύοντας με οδηγό την γεύση: Τοσκάνη και Ρώμη ( Traveling with taste as our guide : Tuscany and Rome )

Η ιταλική κουζίνα έχει να προσφέρει στον επισκέπτη μια τεράστια ποικιλία πιάτων τα οποία όμως διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή , για παράδειγμα στην περιοχή της Αιμίλια-Ρομάνα θα φάτε εξαιρετικά lasagna και γεμιστά tortellini , στην πανέμορφη Τοσκάνη κυριαρχούν τα άσπρα φασόλια, το κρέας, και το ψωμί, στην Αιώνια Πόλη επικρατεί το pecorino ( ένα νοστιμότατο τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα) ενώ η Νάπολη είναι ο παράδεισος της πίτσας και της μοτσαρέλας . Αρχή του ταξιδιού μας η περιοχή της Τοσκάνης με κορυφαίο προορισμό την Φλωρεντία , ύστερα από ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα με επισκέψεις σε μουσεία, επαύλεις, και την ….«τρομερή» Γκαλερί Ουφίτσι δειπνήσαμε σε μια τρατορία επιλέγοντας τοπικά πιάτα της περιοχής ,ξεκινήσαμε με την νοστιμότατη κρύα σούπα panzanella (με τομάτα, σέλερι, βασιλικό, κρεμμύδια, ελαιόλαδο και φρυγανισμένο ψωμί) και συνεχίσαμε με «fagioli all' uccelletto» φασόλια βρασμένα και μετά τηγανισμένα σε ελαιόλαδο και πάστα ντομάτας. Επισκεφτήκαμε το γραφικό χωριό Panzano (βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νότια της Φλωρεντίας) για να συναντήσουμε τον αρτίστα-κρεοπώλη  Dario Cecchini ιδιοκτήτη της «Antica Macelleria Cecchini» και να δοκιμάσουμε από τα χεράκια του την πιο νόστιμη μοσχαρίσια μπριζόλα την bistecca fiorentina!!! Ο ιταλός  κρεοτέχνης επιδεικνύει  στο κόσμο την τέχνη του γύρω από την κοπή την ωρίμανση και το ψήσιμο της επικής μοσχαρίσιας μπριζόλας bistecca fiorentina (στην ουσία είναι ένα T-bone),την όποια ανέδειξε και την έκανε διάσημη στο κόσμο καταφέρνοντας  να βάλει το μικρό χωριό του στο γαστρονομικό χάρτη της Ευρώπης . Επόμενη στάση η Αιώνια Πόλη και εδώ οι γεύσεις είναι ενδιαφέρουσες ,διαφορετικές και ξεχωριστές , δοκιμάσαμε το «tonareli» ένα είδος χοντρού μακαρονιού που σερβίρεται με κόκκινη σάλτσα ,τις τραγανιστές τηγανιτές κροκέτες ρυζιού Suppli , μια παραλλαγή των δικών μας «γεμιστών» Pomodori al riso (ντομάτες γεμιστές με ρύζι) , και τέλος το Coda alla Vaccinara (βοδινό κρέας μαγειρεμένο με σέλερι και ντομάτα), τα περισσότερα πιάτα τα συνοδεύσαμε με το νοστιμότατο ψωμί Bruschetta που το είχαν πασπαλισμένο με αλάτι σκόρδο λάδι και ντομάτα. Ένα άλλο πιάτο που ξεχωρίσαμε ήταν το «Fiori di Zucca e Carsiofi Fritti» τηγανητές κολοκυθοκορφάδες και αγκινάρες!!!


Chianti ένα κρασί κόσμημα!!!


Η περιοχή γύρω από τη Φλωρεντία είναι γνωστή για τα κρασιά Chianti. Αξίζει ο επισκέπτης να κάνει με το αυτοκίνητο την διαδρομή των 300 χιλιόμετρων από την Φλωρεντία στην Σιένα και να θαυμάσει τους τεράστιους αμπελώνες και τα οινοποιία όπου παράγεται αυτό το φημισμένο κρασί. Είναι αναμφισβήτητα το κορυφαίο κόκκινο κρασί της Ιταλίας , από τους αμπελώνες της περιοχής παράγονται  τέσσερα διαφορετικά είδη Chianti , το Chianti classico , που παράγεται μεταξύ Φλωρεντίας και Σιένας , το Chianti Colli Fiorentini , Chianti Rufina και Chianti Montespertoli των οποίων τα ονόματα προέρχονται από τις περιοχές στις οποίες χωρίζεται η επαρχία της Φλωρεντίας .    



















Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου