Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
   George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ο φετινός τρύγος θα δώσει εκλεκτό κρασί στα γυαλοχώρια της Καβάλας

 Ο τρύγoς φέτος ξεκίνησε νωρίς , το καλοκαίρι  δεν είχαμε πολλές βροχές  και η οξύτητα των σταφυλιών   στο «μέτρημα» που έγινε βρέθηκε η ιδανικότερη  Το πάτημα των σταφυλιών να ξέρετε  δεν είναι και  εύκολη υπόθεση . Όποιος μπαίνει στο πατητήρι πρέπει να αντέχει τις αναθυμιάσεις του μούστου και να μην ζαλίζεται. Το πάτημα αρχίζει αργά το απόγευμα ,οι ενδιαφερόμενοι-ες  πλένουν καλά τα πόδια τους  είναι ελαφρά ντυμένοι ,  βάζουν στο αυτί τους ένα κλαδάκι  βασιλικό για να τον μυρίζουν και μπαίνουν  στο πατητήρι αρχίζοντας να πατούν τα σταφύλια.
Με το πάτημα των σταφυλιών σπάζουν  οι ρώγες και βγαίνει  ο χυμός τους (μούστος), που στη συνέχεια τρέχει από τη τρύπα του πατητηριού  μέσα σε μια λεκάνη .

  Στη συνέχεια βάζουν τον  μούστο σε κρασοβάρελα  και περιμένουν να γίνει η ζύμωση και η μετατροπή του σε γλυκόπιοτο κρασί, το οποίο θα πίνουν  στη διάρκεια όλου του χρόνου, τις καθημερινές αλλά και τις γιορτές.


*Ευχαριστώ την Γιώτα Μιχαλακίδου για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών

                  Άντε  στην  υγειά  μας !!!!

  







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου