Ο τρύγoς φέτος ξεκίνησε νωρίς , το καλοκαίρι δεν είχαμε πολλές βροχές και η οξύτητα των σταφυλιών στο «μέτρημα» που έγινε βρέθηκε η ιδανικότερη
Το πάτημα των σταφυλιών να ξέρετε δεν είναι και εύκολη υπόθεση . Όποιος μπαίνει στο πατητήρι πρέπει
να αντέχει τις αναθυμιάσεις του μούστου και να μην ζαλίζεται. Το πάτημα αρχίζει
αργά το απόγευμα ,οι ενδιαφερόμενοι-ες πλένουν
καλά τα πόδια τους είναι ελαφρά ντυμένοι
, βάζουν στο αυτί τους ένα κλαδάκι βασιλικό για να τον μυρίζουν και μπαίνουν στο πατητήρι αρχίζοντας να πατούν τα σταφύλια.
Με το πάτημα των σταφυλιών σπάζουν οι ρώγες και βγαίνει ο χυμός τους (μούστος), που στη συνέχεια τρέχει
από τη τρύπα του πατητηριού μέσα σε μια λεκάνη
.
Στη συνέχεια βάζουν τον μούστο σε κρασοβάρελα και περιμένουν να γίνει η ζύμωση και η μετατροπή του σε γλυκόπιοτο κρασί, το οποίο θα πίνουν στη διάρκεια όλου του χρόνου, τις καθημερινές αλλά και τις γιορτές.
Στη συνέχεια βάζουν τον μούστο σε κρασοβάρελα και περιμένουν να γίνει η ζύμωση και η μετατροπή του σε γλυκόπιοτο κρασί, το οποίο θα πίνουν στη διάρκεια όλου του χρόνου, τις καθημερινές αλλά και τις γιορτές.
*Ευχαριστώ την Γιώτα Μιχαλακίδου για την ευγενική
παραχώρηση των φωτογραφιών
Άντε στην υγειά μας !!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου