Ο τρύγoς φέτος ξεκίνησε νωρίς , το καλοκαίρι δεν είχαμε πολλές βροχές και η οξύτητα των σταφυλιών στο «μέτρημα» που έγινε βρέθηκε η ιδανικότερη
Το πάτημα των σταφυλιών να ξέρετε δεν είναι και εύκολη υπόθεση . Όποιος μπαίνει στο πατητήρι πρέπει
να αντέχει τις αναθυμιάσεις του μούστου και να μην ζαλίζεται. Το πάτημα αρχίζει
αργά το απόγευμα ,οι ενδιαφερόμενοι-ες πλένουν
καλά τα πόδια τους είναι ελαφρά ντυμένοι
, βάζουν στο αυτί τους ένα κλαδάκι βασιλικό για να τον μυρίζουν και μπαίνουν στο πατητήρι αρχίζοντας να πατούν τα σταφύλια.
Με το πάτημα των σταφυλιών σπάζουν οι ρώγες και βγαίνει ο χυμός τους (μούστος), που στη συνέχεια τρέχει
από τη τρύπα του πατητηριού μέσα σε μια λεκάνη
.
Στη συνέχεια βάζουν
τον μούστο σε κρασοβάρελα και περιμένουν να γίνει η ζύμωση και η
μετατροπή του σε γλυκόπιοτο κρασί, το οποίο θα πίνουν στη διάρκεια όλου του χρόνου, τις καθημερινές
αλλά και τις γιορτές.
*Ευχαριστώ την Γιώτα Μιχαλακίδου για την ευγενική
παραχώρηση των φωτογραφείων
Άντε στην υγεία
μας !!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου