Το όνομα πατσάς, είναι τούρκικη λέξη από το
paca, και σημαίνει πόδια κάθε σφαχτού, κατά συνεκδοχή, το στομάχι. Δηλαδή η
κλασική σούπα από μοσχαρίσια ποδαράκια. Τα οφέλη του είναι αρκετά και
σημαντικά, μπορεί αυτό βέβαια σε πολλούς να φέρνει αποστροφή και μόνο στην ιδέα
της μυρωδιάς του. Υπάρχουν όμως κι αρκετοί που τον τρώνε και ωφελούν την υγεία
τους καθώς ο πατσάς περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο,
ψευδάργυρο και σελήνιο, που ωφελούν πραγματικά τον οργανισμό μας. Επιπλέον, το φαγητό αυτό έχει προστατευτικά
οφέλη για τα οστά, τα δόντια και το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Ο πατσάς
είναι θεραπευτικός για το στομάχι του μεθυσμένου, δυναμωτικός για τους εργάτες
και απαιτητική επιλογή για τους μερακλήδες. Επίσης δρα θεραπευτικά στο στομάχι
στο έλκος και προκαλεί αίσθημα κορεσμού, γι΄αυτό άλλωστε τον κατανάλωναν
παλαιότερα κυρίως οι εργάτες που είχαν πολύ πρωινή βάρδια. Αλλά και άνθρωποι
της νύχτας, όπως καλλιτέχνες, σερβιτόροι , νυχτοφύλακες κ.λ.π.
Ο πατσάς στις βαλκανικές χώρες
Στη Βουλγαρία : ονομάζεται σκεμπέ τσορμπά (кембе чорба ) φτιάχνεται με ολόκληρο στομάχι χοιρινό, μοσχαρίσιο ή αρνί βρασμένο για λίγες ώρες, κομμένο σε μικρά κομμάτια που έχει γίνει ζωμός. Η σούπα είναι καρυκευμένη με αλεσμένη κόκκινη πάπρικα η οποία τηγανίζεται για λίγο , και συχνά προστίθεται μικρή ποσότητα γάλακτος. Παραδοσιακά, η σούπα σερβίρεται με σκόρδο πολτοποιημένο σε ξύδι και καυτερή κόκκινη πιπεριά.
Η ρουμανική ονομασία : της ξινής σούπας πατσά είναι Τσιορμπά ντε μπούρτα (ciorbă de burtă ). Το Ciorbă de burtă χυλώνεται συχνά με αλεύρι, κρέμα γάλακτος με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και κρόκους αυγών, χρωματίζεται με τηγανητά τριμμένα καρότα ή πιπεριές και καρυκεύεται με ξύδι, κρέμα γάλακτος υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ντιπ σκόρδου (τριμμένο σκόρδο ανακατεμένο με λάδι), που ονομάζεται mujdei.
Στη Σερβία : αυτή η σούπα φτιάχνεται από φρέσκο πατσά μαγειρεμένο με κρεμμύδια, σκόρδο και πάπρικα . Συνήθως καρυκεύεται με τηγανητό μπέικον και περισσότερο σκόρδο, μερικές φορές χυλώνεται με αλεύρι . Μερικές εκδοχές του σκεμπέ τσορμπά φτιάχνονται με γάλα. Σκόρδο, ξύδι και πιπεριές τσίλι προστίθενται συχνά ως καρύκευμα.
Στην Τουρκία : ο πατσάς λέγεται τσορμπά (işkembe çorbası) φτιάχνεται γενικά από στομάχι αγελάδας και τρώγεται συνήθως με σάλτσα ξύδι-σκόρδο που προστίθεται στο τραπέζι ή με την προσθήκη αυγολέμονου . Όπως και σε πολλές άλλες χώρες, θεωρείται ως «φάρμακο για τη μέθη» και περιλαμβάνεται σε όλα σχεδόν τα μενού της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, που σερβίρονται αμέσως μετά τα μεσάνυχτα. Η παράδοση αυτή ανάγεται από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως δημοφιλής σούπα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που καταναλώνεται αμέσως μετά από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, συνήθως ρακί . (χρήσιμες πληροφορίες πήραμε από την https://el.wikipedia.org )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου