Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη στις πλαγιές της Επανομής ο γεωπόνος και οινολόγος Βαγγέλης Γεροβασιλείου έχει δημιουργήσει τους υπέροχους γραμμικούς αμπελώνες του με εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών και ένα σύγχρονο οικογενειακό οινοποιείο που αποτελεί το κρυφό καμάρι της περιοχής . Όλα τα κρασιά του τόσο τα λευκά όσο και τα ερυθρά ανήκουν στους Τοπικούς οίνους της Επανομής και κατά καιρούς έχουν αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις λόγω της υψηλής ποιότητας και της διαχρονικής τους συνέπειας . Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ασχολήθηκε με την οινολογία και την αμπελουργία λόγω της γεωργικής καταγωγής του παίρνοντας τα πρώτα ερεθίσματα από τον πατέρα του , ενώ δεν ξεχνά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στον πρώτο του τρύγο το 1977 στο Porto-Carras . Πιστεύει πως η οινολογία είναι επιστήμη και τέχνη , ενώ το όνειρο του είναι να δημιουργήσει ένα κόκκινο κρασί μεγάλων δυνατοτήτων .
Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ
Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με την παράγωγη του οίνου;
Ασχολήθηκα με την οινολογία και αμπελουργία λόγω της γεωργικής καταγωγής μου , είμαι αγροτόπαιδο και μεγάλωσα και ακόμη ζω σε γεωργικό χωριό. Έτσι ότι απορίες είχε ο πατέρας μου θέλησα να τις σπουδάσω και να τις βελτιώσω στη πράξη .Οι Μουστόλες και Οινόλες που περνάνε από τον «μπακάλη-οινοποιό» για μένα ήθελαν ερμηνεία στη θεωρία και εφαρμογή επιστημονική
Όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεστε στο χώρο της οινοποιίας ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε κατά την διάρκεια της πορείας σας ;
Οι δυσκολίες στην εφαρμογή της Οινολογίας ήταν ο πρώτος τρύγος στο Porto-Carras το 1977 λογά του βάρους της ευθύνης και της απειρίας . Εκτοτε ακόμη και στη δημιουργία του Κτήματος μου οι δυσκολίες ήταν φυσιολογικές εκτός από τις εμπλοκές με τις δημοσιές υπηρεσίες που πολλές φόρες είναι απρόβλεπτες !!!!!
Πως κρίνετε σήμερα το επίπεδο των ελληνικών κρασιών είναι ανταγωνιστικά των αντιστοιχών ευρωπαϊκών ;
Το ελληνικό κρασί βρίσκεται σε καλό δρόμο . Η βελτίωση της ποιότητας με προσιτές τιμές είναι το διαβατήριο για την διεθνή καταξίωση του . Οι συγκρίσεις με τα καλά Γαλλικά κρασιά είναι δύσκολη , διότι μιλούμε για διαφορετικά οικοσυστήματα και νοοτροπίες .Πάντως έχουμε να επιδείξουμε κρασιά αντάξια των καλύτερων ξένων .
Στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις δεν έχουν προσέξει το κρασί όπως θα έπρεπε , δεν υπάρχουν επιδοτήσεις όπως πχ για το, λαδί , αυτό δεν είναι άδικο για το μέλλον του ελληνικού κρασιού;
Στην Ελλάδα όπως σε όλα τα πράγματα η κρατική βοήθεια μάλλον κάνει κακό , διότι επωφελούνται συνήθως ορισμένοι. Ευτυχώς εκτός των συνεταιρισμών και ορισμένων «μεγάλων» όλοι οι άλλοι προχωράνε με τα ιδια κεφάλαια και είναι υγιείς επιχειρήσεις .
Οι Έλληνες αγαπούν το κρασί και ποια προτιμούν περισσότερο;
Οι Έλληνες αγαπούν το κρασί , άλλωστε καταναλώνουμε 32 λίτρα ανά ενήλικα τον χρόνο , ποσότητα που θεωρείτε ικανοποιητική .Απλά πιστεύω ότι πρέπει να πίνουμε λιγότερο αλλά καλύτερης ποιότητας κρασί
Η οινοποιία είναι μια μορφή τέχνης αφού διεγείρει τις αισθήσεις μας δεν συμφωνείται;
Η οινολογία είναι επιστήμη και τέχνη
Αν αύριο διοργανώνατε μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια στο εξωτερικό για να προβάλλεται το ελληνικό κρασί ποιο θα ήταν το σύνθημα σας ;
Η λεκάνη της Μεσογείου ήταν η αγκαλιά του θεού που με τις άριστες εδαφο-κλιματικές συνθήκες επιβίωσαν οι πρώτοι πολιτισμοί και η άμπελος .Πάνω σε αυτή την μοναδικότητα πρέπει να στηριχτεί το σύνθημα , μια και στην εποχή μας ο κόσμος ενδιαφέρεται για υγιεινά προϊόντα (οικολογικά)
Απλώς πιστοποιούν την ποιοτική άνοδο του ελληνικού κρασιού , προσοχή όμως γιατί υπάρχουν και διαγωνισμοί που μοιράζουν φειδωλώς βραβεία έναντι κάποιου τιμήματος .
Είστε υπέρ του τελετουργικού της πόσης ;
Βεβαίως άλλωστε το κρασί είναι το ποτό της παρέας .
Ποιο είναι το παλαιότερο κρασί που έχετε δοκιμάσει;
Το Σαντορινιό “THERA” που ήταν 150 ετών !!!!!
Αν σας ζητούσαμε να ξεχωρίσετε τους κορυφαίους από τους νέους οινοποιούς της χωράς ποιους θα διαλέγατε ;
Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν , γιατί όλοι κάνουν από την πλευρά τους καλή δουλειά , απλώς μερικοί την κάνουν σωστότερα
Τι σχέδια έχετε για το μέλλον ;
Να κάνω ένα κόκκινο κρασί μεγάλων δυνατοτήτων
Stathis Harpas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου