Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
   George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ηλιοστάσιο : Κέντρο Αναβίωσης Μορφών Ζωής και Γεύσεων που χάνονται.

Στον παραδοσιακό οικισμό του Παγονερίου, γεμάτο μνήμες και εικόνες ξεχασμένες, σε ένα τόπο όπου το βλέμμα χάνεται ανάμεσα στις κορυφές της Ροδόπης και το πνεύμα χαλαρώνει ατενίζοντας την άλλη όψη του Φαλακρού, βρίσκεται το Ηλιοστάσιο. Παραδοσιακή ταβέρνα. Κέντρο αναβίωσης μορφών ζωής και γεύσεων που χάνονται. Ο χώρος που δημιουργήσαμε με μεράκι,ενταγμένος πλήρως στα πρότυπα του παραδοσιακού οικισμού, με έντονη την παρουσία της πέτρας και του ξύλου.
Το μενού μας έχει επιλεγεί με προσοχή, δίνοντας έμφαση στην τοπική παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα. Οι νοστιμιές του τόπου, οι παλιές συνταγές της γιαγιάς, τα φαγητά που φτιάχνονται με μεράκι από απλά, ντόπια, φρέσκα υλικά και μας θυμίζουν τη ζεστασιά του οικογενειακού τραπεζιού, το φρέσκο ζυμωτό ψωμί, τα μυρωδάτα σπιτικά γλυκά και η μεγάλη ποικιλία κρασιών ενισχυμένα από την ποιότητα των υλικών, την ποικιλία των γεύσεων και τα ντόπια προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, συνθέτουν τις γεύσεις μας που βασίζονται πάντα σε παραδοσιακές συνταγές. Στο Ηλιοστάσιο πιστεύουμε στην απλότητα των γεύσεων και την πληρότητα των συναισθημάτων. Αυτό που επιδιώκουμε για τους φιλοξενούμενούς μας είναι η φυγή από την καθημερινότητα και η χαλάρωση του πνεύματος και της ψυχής. Και πραγματικά η χαλάρωση αυτή ζωγραφίζεται στα πρόσωπα των ανθρώπων όταν αναχωρούν πλήρεις γεύσεων και συναισθημάτων.
Ακόμη και στη διαδικασία του φαγητού υπάρχει τελετουργία. Αρχικά υποδεχόμαστε τον επισκέπτη προσφέροντάς του ένα ποτηράκι με τσίπουρο που τελευταία το αρωματίζουμε με κρόκο Κοζάνης και κανέλλα, και το συνοδεύουμε με τον απαραίτητο μεζέ. Καλωσορίζουμε έτσι τον επισκέπτη, και τον προετοιμάζουμε ταυτόχρονα να δεχτεί τις γεύσεις που θα επιλέξει, αλλά κυρίως να απολαύσει το τοπίο, την παρέα και το φαγητό. Έτσι ξεκινά η χαλάρωση η οποία συνεχίζεται με την επιλογή των εδεσμάτων από ένα κατάλογο 80 και πλέον πιάτων. Εδεσμάτων που με μεράκι ερευνήθηκαν και συλλέχθηκαν από κατοίκους της περιοχής μας. Η καταγραφή των συνταγών αλλά και των συνηθειών που συνοδεύουν το κάθε πιάτο, των πολιτιστικών προεκτάσεων και της εποχής που αυτό προσφέρεται, υπήρξε εξ αρχής το κύριο μέλημά μας. Εξάλλου αυτό το γεγονός είναι που μας προσδίδει και το χαρακτηρισμό «Κέντρο Αναβίωσης Μορφών Ζωής και Γεύσεων που Χάνονται».
Την αρχική έκπληξη της ποικιλίας των πιάτων του εδεσματολογίου, ακολουθεί η ευχάριστη έκπληξη των γεύσεων που καταφθάνουν στο τραπέζι. Γεύσεις ξεχωριστές, προσεγμένες, βγαλμένες κατευθείαν από την κατσαρόλα της γιαγιάς μας. Φυσικά ένα γεύμα δε θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς και κάποιο ξεχωριστό επιδόρπιο. Πρίν από αυτό όμως, θα πρέπει να προετοιμάσουμε τους γευστικούς μας θύλακες για την ολοκλήρωση του γεύματος. Και αυτό γίνεται με το σπιτικό λικέρ που προσφέρουμε και έχει ως σκοπό αφενός να προετοιμάσει τον οργανισμό για τη γευστική αλλαγή που θα δεχτεί, αφετέρου να βοηθήσει στην πέψη των εδεσμάτων. Η ολοκλήρωση έρχεται με τα σπιτικά γλυκά που προσφέρονται στο τέλος του γεύματος. Γλυκά του κουταλιού και όχι μόνο. Παραδοσιακά, ενταγμένα κι αυτά στο πνεύμα και τη φιλοσοφία που εφαρμόζουμε στο Ηλιοστάσιο, τελειώνουν ευχάριστα τη διαδικασία της χαλάρωσης. Ο επισκέπτης, πέρα από τις ξεχωριστές γεύσεις που θα δοκιμάσει στο Ηλιοστάσιο, έχει την ευκαιρία να ατενίσει τις κορυφές της Ροδόπης, να δει την άλλη όψη του Φαλακρού, να ξεφύγει σε ένα απερίγραπτου κάλλους φυσικό τοπίο κάθε εποχή του χρόνου. Μπορεί να περιπλανηθεί στο κατάλευκο χιονισμένο τοπίο του χειμώνα, να απολαύσει το καταπράσινο χαλί της άνοιξης, να ξεχαστεί με τους ρυθμούς των πουλιών και το θρόισμα των φύλλων το καλοκαίρι ή να γεμίσει με κάθε λογής χρώματα της γής το φθινόπωρο. Έχει τη δυνατότητα να περιδιαβεί τα στενά καλντερίμμια του Παγονερίου γεμάτα μνήμες και εικόνες ξεχασμένες. Να ανακαλύψει τα παλιά πετρόχτιστα μακεδονίτικα σπίτια με το σαχνίσι. Να προσευχηθεί στην εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου και να αισθανθεί το δέος της απλότητας. Εκκλησία που τη χαρακτηρίζει το πετρόχτιστο καμπαναριό, ορατό από κάθε σημείο του οικισμού. Να πιεί νερό από τις βρύσες του Παγονερίου, χάρη στις οποίες δόθηκε και το όνομα στο χωριό.  Το Παγονέρι απέχει από τη Δράμα 60 km (ή 52 km από το Βώλακα), από το Κ. Νευροκόπι 20 km και από το Βώλακα 16 km. Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει είτε μέσω Κ. Νευροκοπίου, απολαμβάνοντας μια υπέροχη διαδρομή ανάμεσα σε δέντρα, είτε μέσω Βώλακα – Μικροκλεισούρας (από το site της επιχείρησης)
Παραδοσιακή Ταβέρνα, Παγονέρι Κάτω Νευροκοπίου Δράμας.Τηλ. 2521028150, 6978441914-15
e-mail: kozakiss@hol.gr
web: http://www.pagoneri.gr/

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου