Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
   George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Βουδαπέστη (Traveling with taste as our guide – Budapest )


Η ουγγρική κουζίνα είναι  παρόμοια  με αυτήν των γειτονικών χωρών , της Αυστρίας ,της Σλοβακίας, και της Τσεχίας. Διαθέτει ωστόσο ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει την…….. πάπρικα . Αυτό το πικάντικο μπαχαρικό  που μου αρέσει προσωπικά  πολύ , συνοδεύει  πολλές γευστικές σούπες και σάλτσες και χρησιμοποιείται  ως αρωματικό για το κρέας ιδίως το βοδινό και το χοιρινό που αποτελούν  τη βάση των περισσοτέρων  κυρίων πιάτων της Ουγγαρέζικης κουζίνας .Την πρώτη μέρα της παραμονής μου στη Βουδαπέστη ζήτησα να δοκιμάσω τη σούπα  gulas , καλοψημένο μοσχάρι σε καυτερή σάλτσα και πολλά λαχανικά (στο Βελιγράδι που βρέθηκα την επόμενη χρονιά μου έφεραν μια διαφορετική σούπα gulas , ήταν σε πιο …στεγνή μορφή ενώ το κοκκινιστό κρέας συνοδευόταν  μόνο από βραστές πατάτες ). Άλλα νόστιμα πιάτα που ξεχώρισα ήταν το Πόρκολτ  Porkolt ( κρέας με κρεμμύδια και καυτερή σάλτσα ) , και  το γκουλάι gulai (λουκάνικα και σαλάμι με πάπρικα) . Να σημειώσω επίσης  πως οι Ούγγροι παρασκευάζουν  εξαιρετικό  σαλάμι  αέρος , καπνιστό και με γεύση πάπρικας .
 
 
 


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου