Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
   George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Ο Stathis Harpas εξερευνά τις γεύσεις της Κωνσταντινούπολης { Stathis Harpas explores the flavors of Constantinople } Part I

***** Είναι τεράστιο το κεφάλαιο του φαγητού στη  Κωνσταντινούπολη , τη Πόλη των μεγάλων αντιθέσεων .Εδώ οι γεύσεις περνάνε σε μία άλλη διάσταση, καθώς αναμειγνύονται Ανατολή και Δύση, δημιουργώντας υπέροχα και λαχταριστά πιάτα, εξαιρετικά επιδόρπια, ιδιαίτερους ντοντουρμάδες (παγωτά) , και πρωτότυπα σνακ του δρόμου που στο μάτι  μπορεί να σε ξενίσουν αλλά στη γεύση σε αποζημιώσουν  . Θα σας δώσω και μια χρήσιμη συμβουλή , απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από τα  υπερτιμημένα τουριστικά εστιατόρια και απολαύστε τα πραγματικά παραδοσιακά φαγητά της Πόλης που βρίσκονται σε μαγαζάκια και πάγκους που δεν τα πιάνει το μάτι σου χαμένα σε στενά δρομάκια . ***** Περπατώντας στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης  ξαφνικά σπάει η  μύτη σου από τις οσμές που ……συλλαμβάνει στην ατμόσφαιρα. Όσο  πλησιάζεις ξεχωρίζεις στον αέρα την υπέροχη και ευωδιαστή τσίκνα του ψημένου κοκορετσιού από τους «αραμπατζήδες» (έτσι ονομάζονται στην τουρκική οι πλανόδιοι πωλητές φαγητού). Δεν αντέχεις στον πειρασμό να μη δοκιμάσεις αυτήν την πεντανόστιμη λιχουδιά . 

Ο Nazmi Usta είναι ένας από αυτούς και δουλεύει στην μεγάλη πλατεία που βρίσκεται κάτω από τον Πύργο του Γαλατά κάθε μέρα όπου με το γυαλιστερό μεταλλικό του καρότσι σιγοψήνει μια μεγάλη σειρά από κοκορέτσια όλο το απόγευμα και το βραδάκι . Σερβίρει το κοκορέτσι σε σάντουιτς αφού πρώτα ψήσει για λίγο το ψωμί στα κάρβουνα στην συνέχεια το γεμίζει με το ψιλοκομμένο κοκορέτσι , ντομάτα , μικρά κομμάτια πράσινης πιπεριάς ενώ στο τέλος προσθέτει ρίγανη και μια δόση από λιωμένες κόκκινες πιπεριές . Εκτός λοιπόν από τον πλανόδιο Nazmi Usta και στην ίδια πάντα περιοχή του Γαλατά θα φάτε εξαιρετικό κοκορέτσι στις ταβέρνες «Akdeniz Kokorec» - (τηλ: 212251-2237 ) στην οδό Galipdede Caddesi 21 , και «Gala Kokorec» -(τηλ :2122498407) στην ίδιο δρόμο λίγο παρακάτω στον αριθμό 111*****  

*****  Τα νοστιμότερα  πεϊνιρλί στη Κωνσταντινούπολη τα φτιάχνουν οι Πόντιοι που ήρθαν στη Πόλη  από την Τραπεζούντα  και τη Σαμψούντα . Αξίζει ο κόπος να ψάξετε να βρείτε τα εστιατόρια τους που είναι διάσπαρτα στη Βασιλεύουσα  για να δοκιμάσετε αυτό το  λιγουρευτό έδεσμα . Η ονομασία του προέρχεται από την τουρκική λέξη peynirli που σημαίνει “με τυρί” . Στη Τουρκία το πεϊνιρλί είναι μόνο ένα από τα πολλά είδη πιντέ (pide) που φτιάχνουν με διαφορετικά υλικά όπως κιμά, καβουρμά, παστουρμά ,κοτόπουλο, πιπεριές και  μανιτάρια . Τα πεϊνιρλί  που βλέπεται στις φωτογραφίες είναι ποντιακής παρασκευής  πολύ μεγαλύτερα  από αυτά που έχουμε συνηθίσει να τρώμε εδώ στην Ελλάδα , θυμάμαι χαρακτηριστικά πως το κασέρι τσιτσίριζε ακόμη όταν μας τα σέρβιραν ενώ  το φρέσκο βούτυρο που είχαν ρίξει  από πάνω  ανέδυε τα πλούσια αρώματα του και έλιωνε αργά-αργά στη ξεροψημένη ζύμη . *****  Αν κάποιοι από σας θέλετε να δοκιμάσετε γνήσια Οθωμανική κουζίνα , όπου το μενού αποτελείτε από ξεχωριστές οσμανλίδικες συνταγές ….σαν αυτές που απολάμβανε ο σουλτάνος και το χαρέμι του ,τότε θα πρέπει να κάνετε στάση και να γευματίσετε στο εστιατόριο « Remi » που ανήκει στο ιστορικό σύμπλεγμα του τζαμιού Σουλτάν Αχμέτ . Μεγάλες μερίδες ….και μικρές τιμές , το αρνητικό του σημείο είναι ότι δεν σερβίρει οινοπνευματώδη , μόνο σερμπέτια και αλατισμένο ξινόγαλο το γνωστό σε όλους ayran . Το εστιατόριο θα το βρείτε στη διεύθυνση Utangac Sokak No 6 Cankurtaran , τηλ: 90 212 517 65 93  *****













































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου