Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
   George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Ο Stathis Harpas εξερευνά τις γεύσεις της Κωνσταντινούπολης { Stathis Harpas explores the flavors of Constantinople } Part II

*****  Όλα τα γκρουπ που φτάνουν στην Πόλη τα στέλνουν οι  ταξιδιωτικοί  πράκτορες για φαγητό στην Ταβέρνα της Λωξάνδρας γιατί έχουν τα …τυχερά τους , είναι καλό βέβαια να αποφύγετε αυτήν την επιλογή γιατί πέρα από μια υπερεκτιμημένη τουριστική ατραξιόν δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο , δεν προσφέρει στον επισκέπτη τις αυθεντικές πολίτικες γεύσεις .Αφήστε λοιπόν στην άκρη τις βαρύγδουπες προτάσεις των γκουρμέ εστιατορίων και ελάτε μαζί μου να γευτείτε το καλύτερο κεμπάπ της Πόλης με …..θρησκευτική απόλαυση . Στο  « Tarihi Sultanahmet Koftecis» θα δοκιμάσετε εξαιρετικό κεμπάπ σερβιρισμένο με πράσινες καυτερές πιπεριές , φασόλια πιάζ, ρύζι ψημένο στον ατμό και φρέσκο κρεμμυδάκι. Δυστυχώς και εδώ δεν θα βρείτε αλκοολούχα ποτά παρά μόνο αλατισμένο ξινόγαλο . Το Tarihi  Sultanahmet  Köftecisi Selim Usta θα το βρείτε στην οδό Divanyolu Caddesi 12 *****

***** Φτάσατε στο Εμίνονου κοντά στη γέφυρα του Γαλατά ; επιβάλλεται να κάνετε μια στάση για να γευτείτε το …….Balik Ekmek , πρόκειται για σάντουιτς με ψητή παλαμίδα , μαρούλι  και κρεμμύδι , η τιμή του δεν ξεπερνά τις 3 τουρκικές λίρες(1,50 ευρώ περίπου) . Σας προτείνουμε να συνοδέψετε το σάντουιτς σας με ένα πιάτο τουρσί λαχανικών (semizotu) μέσα σε ένα ροζ χυμό από αραιωμένη πάπρικα , κοστίζει 1 τουρκική λίρα . ***** Μια και βρίσκεστε στο Εμίνονου μην ξεχάσετε να αγοράσετε τα νοστιμότερα λουκούμια από το μαγαζί του Ali Muhiddin Haci Bekir , τα φτιάχνει με την ίδια συνταγή εδώ και 230 χρόνια ,την κρατάει φυλαγμένη σαν επτασφράγιστο μυστικό . ***** Το ωραιότερο καζάντιπι της Κωνσταντινούπολης θα το γευτείτε στο ζαχαροπλαστείο «Σεράι»  στο Μπέγιογλου , ο καλύτερος καραμελώμενος …..πάτος του καζανιού (έτσι μεταφράζετε το καζάντιπι) ***** Ρόδι το θεϊκό ……πρέπει να δοκιμάσετε τον υπέροχο φρέσκο χυμό από ρόδια που στα στύβουν μπροστά σου σε κάθε γωνιά του δρόμου , σκέτος ή ανάμεικτος με πορτοκάλι σε ξεδιψάει υγιεινά , και είναι ένα πρώτης τάξεως …φάρμακο για την καρδιά αφού διαθέτει μοναδικές αντιόξινες ιδιότητες . *****  Και εγώ δεν το ήξερα  μέχρι που με το πρότεινε ο Μουσταφά και από τότε τον ευγνωμονώ, αξίζει να αγοράσετε μπουμπούκια τριαντάφυλλου και να φτιάξετε αυτό το εξαιρετικό μυρωδάτο τσάι (rose tea). Θα το βρείτε στην αγορά μπαχαρικών Ucuzcular μέσα στη στοά Misir Carsisi Ici No 5  *****  

*****  Αν θέλετε να γευτείτε το εξαιρετικό Ισκεντέρ κεμπάπ  που φτιάχνεται με την ίδια αυθεντική συνταγή του δημιουργού του  Ισκεντέρ Ισκεντέρογλου  από το 1850 , θα πρέπει να επισκεφτείτε τη συνοικία  Μπεσίκτας ( Besiktas) . Ο Ισκεντέρ Ισκεντέρογλου ήταν ένας πρωτοπόρος  της γεύσης για την  εποχή του και δημιούργησε μια ολόκληρη σχολή με την εφεύρεση του «döner kebabı» . Παρακολούθησα αυτήν την ……ιεροτελεστία του «ισκεντέρ κεμπάπ» και θα ήθελα να σας την περιγράψω εκτενώς .Πρώτα κόβουν σε πολύ ψηλές φέτες το ροδοκοκκινισμένο κεμπάπ (που αποτελείται από αρνίσιο και μοσχαρίσιο κρέας)  και τις  τοποθετούν  πάνω στην πίτα την λεγόμενη alaturka με σάλτσα ντομάτας ενώ συμπληρώνουν το πιάτο με ψητές πιπεριές, γιαούρτι, και λίγη μελιτζανοσαλάτα.  Τέλος περιχύνουν από πάνω λιωμένο βούτυρο . Οι Τούρκοι συνοδεύουν  το Ισκεντέρ κεμπάπ  με το παραδοσιακό τους ρόφημα  Sira  που είναι το  σταφιδόζουμο (!!!)  εγώ θα σας προτείνω να επιλέξετε μια μπύρα Efess  Pilsen για να  «σβήσετε» την δυνατή και πικάντικη γεύση αυτού του πιάτου. Διεύθυνση : Yavuz  iskenderoglouKebapci Iskender, Yildiz Yolu No. 6, Besiktas, ώρες λειτουργίας : 11:30 – 22:00 *****  Τέλος να μην  ξεχάσετε να επισκεφτείτε το εστιατόριο της  Μαρίας  Εκμεκτσίογλου  «Ο Κήπος της Μαρίας»  στο προάστιο Ετιλέρ , κατάφερε να γίνει το meeting -point όλων των Ελλήνων που επισκέπτονται τη Πόλη ενώ αναρριχήθηκε επάξια  στη λίστα με τα κορυφαία εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης . Εστιατόριο «Marianın Bahçesi»  Akatlar Mah, Zeytinoglu cad. Yeşim sok. No:7 Etiler- Istanbul , Τηλ : +90 212 352 26 26 *****

 































 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου