Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
   George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Καβουρμάς: Ο εξαίσιος παραδοσιακός κρεατομεζές της Θράκης

Ο καβουρμάς είναι ένα νοστιμότατο παραδοσιακό αλλαντικό που η συνταγή του προέρχεται από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης.  Αποτελείται από καθαρά ψαχνά κομμάτια μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος που βράζονται σε μεγάλα καζάνια για ώρες και καβουρδίζονται στα υγρά τους χωρίς καθόλου συντηρητικά, παρά μόνο με μπαχαρικά και ελάχιστο λίπος. Αποτελεί  ένα νοστιμότατο μεζέ  που δεν αφήνει κανένα αδιάφορο , αντίθετα όσοι τον δοκιμάσουν γίνονται φανατικοί  λάτρεις του . Ο καβουρμάς του «κρεοπωλείο των κυνηγών» του Αθανασίου και Δημητρίου Γκιουγκή (κρεοπώλες τρίτης γενιάς στο Διδυμότειχο) βασίζεται σε μια οικογενειακή συνταγή που έφεραν οι πρόγονοι τους από την Ανατολική Θράκη τον προηγούμενο αιώνα . Όλα αυτά τα χρόνια μας λέει ο Δημήτρης Γκιουγκής « εκτελούμε τη  αυθεντική σπιτική συνταγή των παππούδων μας από επιλεγμένα τεμάχια μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος, καβουρδισμένα με το λίπος τους , ενώ προσθέτουμε ελάχιστα φρεσκοαλλεσμένα μυρωδικά. Και συνεχίζει « παλαιότερα βάζαμε και αρνίσιο κρέας , επειδή όμως η ζήτηση του δεν ήταν η αναμενόμενη και δεν το ήθελε η νεολαία τον καταργήσαμε. Κυκλοφορεί σε κυλινδρικά μπαστούνια σε δυο εκδοχές , τον κλασσικό και τον πικάντικο .

Tips : Το «κρεοπωλείο των κυνηγών» των αδελφών  Γκιουγκή βρίσκεται  στο Διδυμότειχο , Βασιλέως Αλεξάνδρου 35 , τηλ: 25530-22712 , 6947204827.

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου