Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
   George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Τρίκαλα : Οι ταβέρνες της πόλης βρίσκονται στη περιοχή "Μανάβικα"

 

  Μια από τις παλιές γειτονιές των Τρικάλων είναι και τα….. Μανάβικα. Η γειτονιά αποτελεί την φυσική συνέχεια του Βαρουσίου (της παλιάς πόλης). Τα κτίρια όλα κτισμένα με τον ίδιο αρχιτεκτονικό ρυθμό από συμπαγές τούβλο, ψηλοτάβανα με πατάρι και μεγάλα ανοίγματα. Τα Μανάβικα έχουν μια εξελικτική πορεία στην μακρόχρονη ιστορία τους. Τη δεκαετία του 1920 λειτουργούσαν εκεί τα παλιά πορνεία της πόλης, τα λεγόμενα «στενά», ουζερί και ταβερνάκια. ☛  Όταν τα πορνεία σταμάτησαν να λειτουργούν στην γειτονιά, στα κτίρια αυτά άρχισε να λειτουργεί η λαχαναγορά. Σήμερα πλήρως ανακαινισμένα, στο μεγαλύτερο βαθμό, τα καταστήματα έχουν μετατραπεί σε παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και μπαράκια, διατηρώντας την παραδοσιακή τους μορφή και την συνέχειά τους στο χρόνο. Τα Μανάβικα με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους ομορφιά εξακολουθούν να προσελκύουν την προσοχή των Τρικαλινών αλλά και των επισκεπτών της πόλης.  

            Οι ταβέρνες

Η ταβέρνα «Μεζεδοκαμώματα» :  λειτουργεί από το 1996 προσφέροντας  αξιοπρόσεκτη  ελληνική κουζίνα. Οι ιδιοκτήτες της πήραν ένα παλιό χυτήριο το  αναστήλωσαν με σεβασμό  και δημιούργησαν μια  όμορφη παραδοσιακή ταβέρνα δίνοντας  ταυτόχρονα το σύνθημα για την αναβάθμιση ολόκληρης της συνοικίας. Όλα τα πιάτα εδώ και οι σαλάτες έχουν το δικό  τους όνομα και τη δική τους προσωπικότητα . Θα πρέπει να δοκιμάσετε τις μοναδικές σαλάτες με τις ιδιαίτερες ονομασίες «Ακατονόμαστη» , «Σαλάτα του Μαχαραγιά»  και την  πατατοκεραμίδα με λιωμένα τυριά ενώ από τα κυρίως πιάτα ξεχωρίζει το  βασιλικό ψαρονέφρι το  «κοτόπουλο αμερικέν» τρυφερό φιλέτο κοτόπουλου γαρνιρισμένο με σάλτσα από κρέμα γάλακτος, αλλά και τα  “πονηρά κεφτεδάκια" !!! Διεύθυνση: Υψηλάντου 16-18, Τρίκαλα, τηλ : 24310 76741 , ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11:302:00

Το Λαδοφάναρο :  είναι το δεύτερο  παλαιότερο  οινομαγειρείο στα Μανάβικα και προσφέρει παραδοσιακή ελληνική  κουζίνα. Ανάμεσα στα πιάτα που ξεχώρισε ο κόσμος περιλαμβάνονται οι γεμιστές πατάτες, που προσφέρονται σε ένα παραδοσιακό μπακιρένιο σκεύος  , το ριγανάτο και τα κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα. 
Διεύθυνση: Κάνιγγος & Υψηλάντου, τηλ: 2431076741 , ώρες λειτουργίας: καθημερινά 13:00–16:00
και 20:00μ.μ.00:00π.μ., Δευτέρα κλειστά.

Το Χάνι : Ένα αυθεντικό χάνι του 1918 αναπαλαιώθηκε και μετατράπηκε σε μια υπέροχη ταβέρνα η οποία διαθέτει και υπόγειο κελάρι, βρίσκεται δίπλα στις γραμμές του τρένου και μόλις λίγα μέτρα από το Μύλο Ματσόπουλου (Μύλος των Ξωτικών).Εδώ θα βρείτε  εκλεκτική ελληνική κουζίνα ενώ μερικές φορές παρασκευάζονται και παραδοσιακά πιάτα της περιοχής.  Δοκιμάσαμε και μας άρεσαν τα συκωτάκια φλαμπέ με κονιάκ, η χοιρινή πρασοτηγανιά , η ριγανάτη αρνίσια συκωταριά και τα κρασάτα φιλετάκια . Διεύθυνση : Πύλης 2, τηλ. 2431 028502 , ωράριο λειτουργίας : κάθε μέρα 1:00μ.μ.1:00π.μ.

Στο Κατώγι : πήγαμε να δοκιμάσουμε τα εκλεκτά μεζεδάκια που ξεχωρίζουν για την εξαίσια γεύση τους και την ποιότητα τους. Αν με ρωτούσατε τι μου άρεσε περισσότερο θα σας πω ευθαρσώς , το άπαιχτο αρνάκι (κλέφτικο), τα ρουστίκ μπριζολάκια σούβλας , η πρασοτηγανιά (που εξελίσσεται σε εθνικό τους πιάτο) και η κοκκινιστή γίδα. Διεύθυνση : Καραϊσκάκη 58, τηλ: 2431 020150 , ωράριο λειτουργίας : 11:00 πμ - 2:00 πμ . 

 



 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου