Η Ξάνθη υπήρξε
ένα μεγάλο χωνευτήρι γεύσεων αφού όλες οι φυλές που πέρασαν από εδώ (Έλληνες, Τούρκοι, Πομάκοι, Ρομά,
Μικρασιάτες, Αρμένιοι, Πόντιοι, Καππαδόκες) άφησαν το στίγμα τους στη περιοχή . Η
αρχόντισσα της Θράκης φημίζεται για τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία της
και οι επιλογές είναι πολλές και ποιοτικές . Για σεκέρ παρέ και τουλούμπες θα επισκεφθείτε
το ζαχαροπλαστείο «Νέα Ελλάς» , στου «Παπαπαρασκευά» θα γευτείτε την ξακουστή καριόκα
και το σαραγλί , ενώ για καζάν ντιπί, γαλακτομπούρεκο ,ταούκ-κιοκσού , σεκέρ-
παρέ , και ρυζόγαλο φούρνου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο «Καζάνι» που λειτουργεί
από το 1939 στην είσοδο της πόλης δίπλα στο τζαμί .
Ο πομάκος μάστορας του ζαχαροπλαστείου είναι άφθαστος στη τέχνη του , φτιάχνει
παραδοσιακά σιροπιαστά και γαλακτοκομικά γλυκά χρησιμοποιώντας φρεσκότατο
βούτυρο , τρυφερά φύλλα κρούστας , αφράτη ζύμη και ξηρούς καρπούς αρίστης
ποιότητας .Το ψήσιμο του είναι μαστορικό , το σιρόπιασμα αριστοτεχνικό και το αποτέλεσμα
κάνει τους σιελογόνους σας αδένες να παραληρούν από ικανοποίηση . Προσωπικά μου
άρεσε το καζάν-ντιπί (σημαίνει "ο καμένος πάτος του καζανιού ") και είναι
η κρέμα καραμελέ την Ανατολής , απαλή κρέμα ρυζιού με μια υπέροχη κρούστα από
καμένη ζάχαρη , είναι νοστιμότατο και κρεμώδες . Το σιροπιαστό πολίτικο σεκέρ-παρέ
(από σιμιγδάλι και αμύγδαλο) , το μαλεμπί η πολίτικη κρέμα από χυλό ρυζιού και
γάλα ,το ξεχωριστό ρυζόγαλο φούρνου ενώ για
πιο ιδιαίτερες γεύσεις αξίζει να δοκιμάσετε
το ταούκ-κιοκσού (tavukgögsu) κρέμα από γάλα με στήθος
κοτόπουλου και κανέλα . Οι τιμές των γλυκών αρχίζουν από 1,30 και φτάνουν τα 2
ευρώ.
Tips : Το
ζαχαροπλαστείο «Καζάνι» βρίσκεται στην οδό 28ης Οκτωβρίου 278 , τηλ: 2541065866
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου