Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
   George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Ξάνθη : Το ζαχαροπλαστείο «Καζάνι»


Η Ξάνθη  υπήρξε ένα μεγάλο χωνευτήρι γεύσεων αφού όλες οι φυλές που πέρασαν από εδώ   (Έλληνες, Τούρκοι, Πομάκοι, Ρομά, Μικρασιάτες, Αρμένιοι, Πόντιοι, Καππαδόκες) άφησαν  το στίγμα τους στη περιοχή . Η αρχόντισσα της Θράκης φημίζεται για τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία της και οι επιλογές είναι πολλές και ποιοτικές . Για σεκέρ παρέ και τουλούμπες θα επισκεφθείτε το ζαχαροπλαστείο «Νέα Ελλάς» , στου «Παπαπαρασκευά» θα γευτείτε την ξακουστή καριόκα και το σαραγλί , ενώ για καζάν ντιπί, γαλακτομπούρεκο ,ταούκ-κιοκσού , σεκέρ- παρέ , και ρυζόγαλο φούρνου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο «Καζάνι» που λειτουργεί από το 1939 στην είσοδο της πόλης δίπλα στο τζαμί .

Ο πομάκος μάστορας του ζαχαροπλαστείου  είναι άφθαστος στη τέχνη του , φτιάχνει παραδοσιακά σιροπιαστά και γαλακτοκομικά γλυκά χρησιμοποιώντας φρεσκότατο βούτυρο , τρυφερά φύλλα κρούστας , αφράτη ζύμη και ξηρούς καρπούς αρίστης ποιότητας .Το ψήσιμο του είναι μαστορικό , το σιρόπιασμα αριστοτεχνικό και το αποτέλεσμα κάνει τους σιελογόνους σας αδένες να παραληρούν από ικανοποίηση . Προσωπικά μου άρεσε το καζάν-ντιπί (σημαίνει "ο καμένος πάτος του καζανιού ") και είναι η κρέμα καραμελέ την Ανατολής , απαλή κρέμα ρυζιού με μια υπέροχη κρούστα από καμένη ζάχαρη , είναι νοστιμότατο και κρεμώδες . Το σιροπιαστό πολίτικο σεκέρ-παρέ (από σιμιγδάλι και αμύγδαλο) , το μαλεμπί η πολίτικη κρέμα από χυλό ρυζιού και γάλα ,το ξεχωριστό  ρυζόγαλο φούρνου ενώ για πιο ιδιαίτερες  γεύσεις αξίζει  να δοκιμάσετε  το  ταούκ-κιοκσού (tavukgögsu)  κρέμα από γάλα με στήθος κοτόπουλου και κανέλα . Οι τιμές των γλυκών αρχίζουν από 1,30 και φτάνουν τα 2 ευρώ.

Tips : Το ζαχαροπλαστείο «Καζάνι» βρίσκεται στην οδό 28ης Οκτωβρίου 278 , τηλ: 2541065866








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου