Στις καταπράσινες πλαγιές του «χρυσοφόρου» όρους Παγγαίου βρίσκεται η γραφική Μεσορόπη ένα αξιοθέατο παράδοσης και ομορφιάς !!! Εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά Μακεδονικής αρχιτεκτονικής ,τα παλιά καπνομάγαζα, τα πετρόχτιστα στενοσόκακα της , την ιστορική εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου που είναι χτισμένη το 1835, και το Δημοτικό σχολείο του χωριού που έκτισαν ξακουστοί μαστόροι από πέτρα το 1933 . Περπατώντας στη Μεσορόπη όμως θα συναντήσετε αμέτρητες βρύσες, παλιές κρήνες και γούρνες αφού το νερό ήταν κυρίαρχο στοιχείο του χωριού για πολλούς αιώνες , κάποτε εδώ λειτουργούσαν 24 νερόμυλοι ενώ σήμερα λειτουργεί μόνο ένας . Σε αυτόν τον όμορφο τόπο ζει ο κ Φλώρος Φλώρος μια πολυσχιδής και δραστήρια προσωπικότητα της περιοχής , εκπαιδευτικός (μαθηματικός) στο επάγγελμα σε χωριό του Παγγαίου , κάτοχος δευτέρου πτυχίου Θεολογίας , τοπικός παραγωγός φτιάχνει εδώ και πολλές δεκαετίες το παραδοσιακό ταχίνι και χαλβά Μεσορόπης , ενώ αυτό το καιρό αναπαλαιώνει τους τέσσερεις νερόμυλους που έχει στην ιδιοκτησία του για να είναι επισκέψιμοι από τον κόσμο .
Ο κ Φλώρος Φλώρος συνεχίζει επιτυχώς την οικογενειακή παράδοση ενός αιώνα στη παραγωγή χειροποίητου βιολογικού ταχινιού , χρησιμοποιώντας τους νερόμυλους του προπάππου του που τους νοίκιαζε από τους Τούρκους το 1880 έναντι 40 λιρών . Το ταχίνι ολικής άλεσης παράγεται 100% από σουσάμι, του οποίου δεν έχει αφαιρεθεί ο φλοιός. Αφού πρώτα ψηθεί σε ξυλόφουρνο για να αποβάλλει την υγρασία του και να πάρει αρώματα από τα ξύλα οξιάς και πουρναριού που χρησιμοποιούνται κατά την καύση , στη συνέχεια αλέθεται στους πέτρινους μύλους διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Δεν υφίσταται καμιά χημική επεξεργασία και δεν περιέχει συντηρητικά ή πρόσθετα. Έχει μια πολύ έντονη γεύση καβουρντίσματος, ενώ βγάζει αρώματα γλυκιάς σοκολάτας .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου