Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
   George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Μεσορόπη : Χειροποίητο ταχίνι Παγγαίου «Φλώρου» από τα τέλη του 18ου αιώνα

Στις καταπράσινες πλαγιές του «χρυσοφόρου»  όρους  Παγγαίου  βρίσκεται η  γραφική Μεσορόπη ένα αξιοθέατο παράδοσης και ομορφιάς !!! Εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά Μακεδονικής αρχιτεκτονικής ,τα παλιά καπνομάγαζα, τα πετρόχτιστα στενοσόκακα της , την ιστορική  εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου που είναι  χτισμένη το 1835, και το Δημοτικό σχολείο του χωριού που έκτισαν ξακουστοί μαστόροι από  πέτρα το 1933 . Περπατώντας στη Μεσορόπη όμως θα συναντήσετε αμέτρητες  βρύσες, παλιές κρήνες  και γούρνες αφού το νερό ήταν κυρίαρχο στοιχείο του χωριού για πολλούς αιώνες , κάποτε εδώ λειτουργούσαν 24 νερόμυλοι ενώ  σήμερα λειτουργεί μόνο ένας  . Σε αυτόν τον όμορφο τόπο ζει ο κ Φλώρος Φλώρος μια πολυσχιδής και δραστήρια  προσωπικότητα της περιοχής , εκπαιδευτικός (μαθηματικός)  στο επάγγελμα σε χωριό του Παγγαίου , κάτοχος δευτέρου  πτυχίου  Θεολογίας , τοπικός παραγωγός  φτιάχνει εδώ και πολλές δεκαετίες το  παραδοσιακό ταχίνι και χαλβά Μεσορόπης , ενώ αυτό το καιρό αναπαλαιώνει τους τέσσερεις νερόμυλους που έχει στην ιδιοκτησία  του για να είναι επισκέψιμοι από τον κόσμο . 

Ο κ Φλώρος Φλώρος συνεχίζει επιτυχώς την οικογενειακή παράδοση ενός αιώνα στη παραγωγή χειροποίητου βιολογικού ταχινιού , χρησιμοποιώντας τους νερόμυλους του προπάππου του που τους νοίκιαζε από τους Τούρκους το 1880 έναντι 40 λιρών . Το  ταχίνι ολικής άλεσης παράγεται 100% από σουσάμι, του οποίου δεν έχει αφαιρεθεί ο φλοιός. Αφού  πρώτα ψηθεί σε ξυλόφουρνο για να αποβάλλει την υγρασία  του και να πάρει αρώματα από τα ξύλα οξιάς και πουρναριού που χρησιμοποιούνται κατά την καύση , στη συνέχεια  αλέθεται στους πέτρινους μύλους διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Δεν υφίσταται καμιά χημική επεξεργασία και δεν περιέχει συντηρητικά ή πρόσθετα. Έχει μια πολύ έντονη γεύση καβουρντίσματος, ενώ βγάζει αρώματα γλυκιάς σοκολάτας .

 










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου