☛ Το τουλουμοτύρι είναι ένα νόστιμο και πικάντικο τυροκομικό προϊόν που δεν το βρίσκεις εύκολα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το όνομα του προέρχεται από την τουρκική λέξη tulum που σημαίνει δέρμα (τα τουλούμια τα κατασκεύαζαν για τη μεταφορά και τη φύλαξη ελαιόλαδου ή κρασιού, και για την παρασκευή του τουλουμίσιου τυριού) και την ελληνική λέξη τυρί γιατί ωριμάζει και διατηρείται μέσα σε ασκούς από δέρματα ζώων. Το τουλούμι (ο σάκος από δέρμα προβάτου ή κατσικιού) αναποδογυρίζεται προτού να γεμίσει με τυρί, έτσι που οι τρίχες να βρίσκονται εσωτερικά. Το καλό αλάτισμα στην αρχή και το παρατεταμένο πλύσιμο στη θάλασσα που ακολουθεί, έχουν σκοπό να αφαιρέσουν τις τρίχες που δεν είναι κολλημένες στο δέρμα, ώστε να μην ανακατευτούν με το τυρί. Για την παρασκευή του ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία : κομμάτια φέτας ανακατεύονται με γάλα και κλείνονται στα «τουλούμια» μέχρι να φουσκώσει καλά και να μην χωράει άλλο. Θα παραμείνει σε δροσερό μέρος που αερίζεται καλά για δύο με τρεις μήνες , ενώ θα αλατίζεται εξωτερικά. Δοκίμασα τουλουμοτύρι φέτος στο πανηγύρι της Αγιάσου , ήταν του τυροκόμου- τουλουμτζή Παναγιώτη Χαδεμένου από το γειτονικό Λισβόρι . Ένα τυρί με κοκκώδη υφή, υπόλευκο χρώμα έως κιτρινωπό, με ελαφρά όξινη και πιπεράτη γεύση. Το χωριό αυτό είναι ξακουστό και για την παραγωγή γλυκάνισου , ενός αρωματικού φυτού που οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του ούζου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου