Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
   George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Ο κυπρίνος (Karpfen) ένας ξεχωριστός μεζές της Γερμανικής κουζίνας

    Ο   κυπρίνος (Karpfen) είναι ένα ψάρι που μπορεί να φτάσει σε μήκος το ένα μέτρο και βάρος μέχρι και τα 50 κιλά. Στην αρχαιότητα ήταν ένα αγαπητό έδεσμα. Το ψάρι έλκει την καταγωγή του από την Ασία και στην κεντρική Ευρώπη  γνώρισε μεγάλη διάδοση από τους καλογέρους των μοναστηριών. Είναι ψάρι του γλυκού νερού και βρίσκεται σε άγρια κατάσταση σε λίμνες και ποτάμια. Επειδή όμως έχει μεγάλη ζήτηση λόγω της διατροφικής του αξίας σε πρωτεΐνες και θερμίδες, υπάρχουν πολλά ιχθυοτροφεία στη Γερμανία που ασχολούνται με την εκτροφή του . Το μεγαλύτερο όμως ιχθυοτροφείο βρίσκεται στην Τσεχία με 2.600 στρέμματα έκταση. Τα ψάρια που εκτρέφονται εκεί περνούν από διάφορες λίμνες που είναι κλιμακωτές και στο τέλος πριν δοθεί προς κατανάλωση μπαίνει σε μια λίμνη με καθαρό νερό για να αποβάλλει την λάσπη και την χορταρίλα!!!  Όσο και αν μας είναι ξένο στην Ελλάδα (δεν το καταναλώνουμε συχνά) στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη είναι πολύ διαδεδομένο τους κρύους μήνες, η περίοδος που τρώγεται είναι οι μήνες με ρο δηλαδή  από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο επειδή διαθέτει μεγάλη θρεπτική αξία. Η διάδοσή τους από τους μοναχούς οφείλεται στο ότι εκτός από τη  θρεπτική του αξία , μπορούσαν να το φάνε και στις περιόδους των μεγάλων νηστειών πριν τα Χριστούγεννα και πριν το Πάσχα. Κατά την διάρκεια της έναρξης της περιόδου κάθε 1η Σεπτεμβρίου διοργανώνονται πολλές γιορτές και φεστιβάλ σε όλη τη Γερμάνια . Η Φραγκονία θεωρείται μια από τις κατ’ εξοχήν περιοχές της κατανάλωσης αυτού του ψαριού και θεωρείται σαν πολιτιστικό αγαθό. Υπάρχουν βέβαια πάρα πολλές συνταγές για την παρασκευή του, όπως το βραστό (Karpfen blau), ψητό στην σχάρα, αλλά κυρίως στο τηγάνι έχει μεγάλη επιτυχία . Αφού το καθαρίσουν και το αλευρώσουν το ρίχνουν σε μια φριτέζα με καυτό λίπος για να ψηθεί , το  συνοδεύουν  συνήθως  με πατατοσαλάτα και μια σαλάτα 4 διαφορετικών λαχανικών.

                                                        Σωτήρης Ξώγνος

                                                          Harpas Stathis

 

 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου