Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
   George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Μυτιλήνη : Τα Ιαματικά Λουτρά της Εφταλούς (Lesvos : The Healing Springs of Eftalou)

« Στα βορεινά της Λέσβου είναι η Εφταλού, μια αγκάλη και ένας απόμερος κάβος. Εκεί άραξε ο θεός για να ξεφύγει έναν κόσμο που δαιμονίζεται. Λίγη γη, περιβόλια, λεύκες, λιόδεντρα, δρυς και κουκουναριές, λίγα ρόμπολα, και σκίνα, και αλυγαριές. Δυο-τρεις κούλες παλαιές, καμωμένες από παλαιούς ανθρώπους που ήξεραν να αποτραβιούνται και να γαληνεύουν βαθαίνοντας στη λατρεία των πρώτων δυνάμεων: της γης, του νερού, του ψωμιού, του ήλιου, του έρωτα. Αυτοί πια οι άνθρωποι χάθηκαν, όμως το πνεύμα τους ζη στην Εφταλού: ζη μες στο χαμόγελο, μες στην ανοιχτή καρδιά με την οποία υποδέχονται τον ξένο που γυρεύει λίγο νερό να δροσιστή απ’ το πηγάδι της κούλας, πίσω απ’ τις καλαμιές…..»

               Ηλία Βενέζη «Εφταλού»

Info : Τα λουτρά της Εφταλούς απέχουν από τον Μόλυβο 3,5 χιλιόμετρα  και  βρίσκονται στην ομώνυμη παραλία. Διασώζεται το μικρό λουτρό με το θόλο από την εποχή της Τουρκοκρατίας , ενώ δίπλα υπαρχή ένα μεταγενέστερο διώροφο κτίσμα με τέσσερις μπανιέρες , ένα μικρό χώρο υποδοχής και πρόχειρα αποδυτήρια. Οι μπανιέρες είναι χτιστές και προτείνονται για πριβέ χρήσεις. Η χρήση του οθωμανικού λουτρού είναι κοινόχρηστη για άνδρες και γυναίκες.  Η θερμοκρασία των νερών αγγίζει τους 46 βαθμούς Κελσίου, ενώ παρουσιάζουν και υψηλό βαθμό ραδιενέργειας, που φτάνει τις 14,7 μονάδες. Να σας ενημερώσουμε πως τα ιαματικά λουτρά της Εφταλούς εδώ και μερικά χρόνια έχουν  κλείσει γιατί δεν λειτουργούσαν σύμφωνα με το πλαίσιο της Ελληνικής νομοθεσίας. Ο Δήμος  της Δυτικής Λέσβου με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία άνοιξε το δρόμο για την εκμίσθωση των ιαματικών πηγών της Εφταλούς. Είναι η δεύτερη ιαματική πηγή που ανήκει στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και η οποία οδεύει προς ενοικίαση. Είχε προηγηθεί η ιαματική πηγή του Πολιχνίτου.   

Θεραπευτικές ενδείξεις: Τα νερά της πηγής εκτός από την σπουδαία αίσθηση χαλάρωσης που προσφέρουν , ενδείκνυνται  για την καταπολέμηση ρευματοπαθειών , γυναικολογικών παθήσεων και εκφυλιστικών τραυμάτων.

Tips : Λουτρά Εφταλούς , τηλέφωνα επικοινωνίας : 22530 71245 , 71313 . Το ατομικό λουτρό κοστίζει 5 ευρώ το άτομο και η διάρκεια του φτάνει τα 20 λεπτά . Εάν θέλετε να μοιραστείτε την μεγάλη πισίνα μαζί με άλλους τουρίστες η χρέωση είναι 4 ευρώ.

 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου