Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
   George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Στιφάδο σαλιγκάρια (συνταγή από την Μαρία Παυλίδου)

Τα Υλικά μας : ½ φλυτζάνι  ελαιόλαδο , 500 γραμ. κοκκάρια , 1 σκελίδα σκόρδο , 1 κ.σ πελτέ , 8 ώριμες ντομάτες , ½ φλυτζάνι λευκό ξύδι , 1 ποτήρι κόκκινο κρασί , μοσχοκάρυδο , πιπέρι ,γλυκάνισο , αλάτι και ζωμό λαχανικών.

Εκτέλεση : Μέσα στο ζεστό ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε τα κοκκάρια με το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν τα ζάχαρα τους , στη συνέχεια τα σβήνουμε με κρασί και λίγο ξύδι .Προσθέτουμε τον πελτέ , τη φρέσκια τριμμένη ντομάτα και το ζωμό λαχανικών ώστε να πάρει τη βράση που θέλουμε με τη σάλτσα. Ακολουθούν τα σαλιγκάρια  και τα μπαχαρικά μας , μοσχοκάρυδο ,πιπέρι , αλάτι, γλυκάνισο και τα αφήνουμε να ψηθούν μισή ώρα για να δέσουν τα υλικά μας . Όταν το φαγητό μας ψηθεί πασπαλίζουμε από πάνω με γλυκιά πάπρικα.    

Γευστικό αποτέλεσμα : Τα σαλιγκάρια στιφάδο θα το χαρακτήριζα ως ένα πιάτο με τόλμη και εκφραστικότητα , η Μαρία Παυλίδου προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και εμπλούτισε το φαγητό της  με μοσχοβολιστό γλυκάνισο που έδωσε στο πιάτο γευστικό βάθος ενώ έδεσε αρμονικά με τις γλύκες νότες  των μελωμένων κρεμμυδιών. 

Περί σαλιγκαριών ο λόγος :  Οι Γάλλοι και οι Βέλγοι  τρελαίνονται για τα σαλιγκάρια, θα τα βρεις  στο μενού  πολλών γκουρμέ εστιατορίων να τα σερβίρουν συνήθως  με σκορδοβούτυρο  σαν ορεκτικό . Εδώ στην Ελλάδα παρότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα συστατικά, αμινοξέα και λιπαρά οξέα δεν είναι και ιδιαίτερα δημοφιλή. Θα τα βρεις δύσκολα στο μενού κάποιας ταβέρνας , αλλά στη Κρήτη τα πράγματα είναι διαφορετικά , τα  εστιατόρια μαγειρεύουν σαλιγκάρια με τσιγαριαστά χόρτα  ή τηγανίζουν τους χοχλιούς  με ξύδι και δενδρολίβανο. Όσο για την Καβάλα ο Νίκος Χαραλαμπίδης ήταν ο μόνος εστιάτορας που τόλμησε να βάλει τα σαλιγκάρια  στο μενού του μεζεδοπωλείου «Παραλιακόν».

 

* Η Μαρία Παυλίδου είναι τελειόφοιτη του Δημοσίου ΙΕΚ μαγειρικής, αυτήν την εποχή εργάζεται στη κουζίνα του ξενοδοχείου «Γαλαξίας».


 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου