Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
   George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Σαλιγκάρια με μπάμιες (συνταγή από την Μαρία Παυλίδου)

Τα Υλικά μας :  ½  μπάμιες , ½ σαλιγκάρια  , ½ φλιτζάνι λάδι , αλάτι , πιπέρι , μαϊντανό , άνηθο , μάραθο φρέσκο , 5 ώριμες ντομάτες , λίγο λευκό ξύδι , 1 κρεμμύδι , 2 σκελίδες  σκόρδο .

Εκτέλεση : Σοτάρουμε  στη κατσαρόλα το κρεμμύδι και ρίχνουμε μέσα τις μπάμιες μας για να τις θωρακίσουμε και να μην διαλυθούν . Προσθέτουμε το ξύδι και μετά από  10 λεπτά  ρίχνουμε τις φρέσκιες  τριμμένες  ντομάτες  . Ακολουθούν τα προβρασμένα σαλιγκάρια , προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό ή  αντίστοιχα ζωμό λαχανικών και αφήνουμε το φαγητό μας στη φωτιά για είκοσι λεπτά .  

Τα σαλιγκάρια ή χοχλιοί :  όπως τα λένε στη Κρήτη είναι μια λιχουδιά μοναδική.  Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν τα βάζουν στο στόμα τους , εδώ στη Καβάλα τα πουλάνε στο λαϊκή αγορά και κάποιοι γενναίοι τα μαγειρεύουν και τα τρώνε , στη Κρήτη όμως τα λατρεύουν και τα τιμούν ιδιαιτέρως . Προσωπικά  μου αρέσουν οι χοχλιοί , την άνοιξη μάλιστα που υπάρχουν σε αφθονία τους μαγειρεύω και στο σπίτι με σπανάκι ή με πλιγούρι . Εδώ η Μαρία Παυλίδου εκτέλεσε μια διαφορετική συνταγή ιδιαίτερα αγαπημένη στο νησί της Κρήτης και την οποία είχα τη τύχη να δοκιμάσω σε ένα χωριό των Σφακιών πριν από αρκετά χρόνια .

 

 Η Μαρία Παυλίδου είναι τελειόφοιτη του Δημοσίου ΙΕΚ μαγειρικής, αυτήν την εποχή εργάζεται στη κουζίνα του ξενοδοχείου «Γαλαξίας». Αγαπάει την παραδοσιακή ελληνική και μεσογειακή κουζίνα ενώ τα αγαπημένα της υλικά είναι το πράσο και ο κουρκουμάς. Το αγαπημένο της φαγητό παραμένει εδώ και δεκαετίες ακλόνητο είναι τα σαλιγκάρια στιφάδο.    

 

 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου