Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
   George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Επικό Burger “Argentina style” 400 γραμμαρίων(!!) από τα χέρια του Ανδρέα Σταυρίδη έτσι όπως έμαθε να το φτιάχνει στη φάρμα του κ Ρουΐζ στην Αργεντινή

Η εμπειρία του Ανδρέα Σταυρίδη γύρω από το μοσχαρίσιο κρέας είναι δεδομένη και αναμφισβήτητή , ήταν αρχές του  1994  όταν μετανάστευσε  στην Αργεντινή για να γνωρίσει από πρώτο χέρι όλα τα στάδια παραγωγής  του μοσχαρίσιου κρέατος . Βρήκε φιλόξενη στέγη  στη φάρμα του κ Ρουίζ  , ακολούθησε το  σκληρό πρόγραμμα των gauchos ( η ζωή των οποίων είναι συνυφασμένη με την εκτροφή των βοοειδών) στην αχανή Πάμπα συμμετέχοντας  στις καθημερινές δραστηριότητες τους , από το τάϊσμα , το μαρκάρισμα και την  επιλογή των ζώων για το σφαγείο μέχρι τις κοπές κρεάτων και το μαγείρεμα τους  . Εκεί λοιπόν έμαθε από τον κ Ρουίζ  να ζυμώνει τον κιμά με τον αργεντίνικο τρόπο και να φτιάχνει burger για όλους τους εργαζομένους της φάρμας   Έφτιαχνε λοιπόν το επικό burger “Argentina style" 400 γραμμαρίων(!!) από μοσχαρίσιο και βοδινό κρέας μαζί με το απαιτούμενο λιπάκι και πρόσθετε μόνο αλάτι και πιπέρι , στη συνέχεια το έψηνε μαστορικά στη θράκα μόνο για μερικά λεπτά . Αυτό το burger θα το βρείτε σήμερα στο μενού της ταβέρνας του Ανδρέα Σταυρίδη στη Σκοπιά Σερρών , βέβαια το εμπλούτισε με περισσότερα υλικά χωρίς όμως να χάσει την αρχική του νοστιμιά , πρόσθεσε καραμελωμένα κρεμμύδια , γραβιέρα Ευγενιάδη από τη Σκοπιά , μπέικον , ντομάτα , ρόκα και μαρούλι   Το ψωμί μαλακό και σπογγώδες μου θύμισε στις υφές του κάτι ανάμεσα σε bao και βουτυρώδες brioche . Βαθιά κρεάτινη νοστιμιά ,αρμονία υλικών  και απόλυτη γευστική σαφήνεια δια χειρός Ανδρέα Σταυρίδη !!! Παιδιά προσπαθήστε να δοκιμάσετε αυτό το ντελικάτο μπέργκερ  γιατί θεωρώ πως είναι η μέγιστη συνεισφορά του Ανδρέα στην ελληνική  γαστρονομία.

Πως θα φτάσετε :  Η Σκοπιά είναι πανοραμικά χτισμένη στις πλαγιές του Μενοίκιου με θέα προς το Φαλακρό και την πόλη της Δράμας . Φημίζεται εκτός από τις ταβέρνες και για το αυθεντικό κατσικίσιο τυρί και γραβιέρα του κ Ευγενιάδη . Όλες οι οικογένειες εδώ είναι προσφυγικές , οι μισοί από τον Πόντο και οι άλλοι μισοί από τη Καππαδοκία. Ξεκινώντας από τη Δράμα για να πάτε στη Σκοπιά , θα ακολουθήσετε τον δρόμο για την Προσοτσάνη , φτάνοντας στη διασταύρωση του Ξηροποτάμου θα στρίψετε αριστερά για την Αργυρούπολη , αφού προσπεράσετε τους Σιταγρούς , τον Μεγαλόκαμπο και το Αγιοχώρι , το επόμενο χωριό που θα συναντήσετε είναι η Σκοπιά σκαρφαλωμένη στο Μενοίκιο όρος . 

 



    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου